Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne słodkości | muffiny&babeczki
RSS
czwartek, 12 maja 2011
Cudowne muffinki

Postanowiłam wrócić i dalej prowadzić bloga. W sumie to nadal się zastanawiam czy nie założyć oddzielnego bloga, gdzie będę umieszczać przepisy niesłodkie, czy może jednak tu je wstawiać czy w ogóle.

Zanim przejdę do przepisu, to chciałam coś przed tym napisać. Tym przepisem niedawno wygrałam konkurs na 'Babeczkę Stulecia' na stronie kuchnia.bobyy.pl . Oprócz mnie nagrodę dostało 9 innych osób, a nagrodą była paczka ze strony trocheinnaspizarnia.pl oraz voucher na 24 babeczki w cukierni Lolas cupcake. Niesamowita nagroda, ogromnie cieszę z tego wyróżnienia. Odbieram je w ten weekend, postaram się zrobić zdjęcia i je tu pokazać. Zachęcam do brania udziału w różnych konkursach, bo warto!

SKŁADNIKI:

suche:

-250g mąki

-3/4 szklanki cukru

-2 łyżeczki cukry waniliowego

-3 łyżki kokosu

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

mokre:

-pół szklanki oleju

-pół szklanki mleka

-pół szklanki wody

-2 jajka

+plus:

-polewa

-czekolada z nadzieniem np.truskawkową

-posypka

 

Mieszamy razem jajko, olej, mleko i wodę. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kokos. Następnie wszystko łączymy i mieszamy łyżką.

Nakładamy trochę masy na dno papilotek i kładziemy kostkę czekolady z nadzieniem. Przykrywamy naszą słodką niespodziankę, tak aby nie było jej widać pod masą. Papilotka powinna być wypełniona ciastem do 3/4 wysokości.

Muffinki pieczemy 20 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę lub polewę w kąpieli wodnej.

Dekorujemy polewą ostygłe babeczki. Na koniec posypujemy szczyptą posypki. Smacznego!

poniedziałek, 29 listopada 2010
Muffinki jabłkowo-gruszkowe

Jakiś tydzień temu miałam ochotę zrobić muffinki, a kuchni miałam dużo różnych owoców. Zdecydowałam się na połączenia jabłka z gruszką, choć bardziej czuć drugi owoc to i tak są pyszne.

Składniki (na 10-12 babeczek):

suche:

200g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

70g cukru

mokre:

2 jajka

120g roztopionego masła

Plus:

1 małe starte jabłko+łyżeczka cynamonu

1 mała nie za miękka, nie za twarda obrana i pokrojona w kostkę gruszka

Osobno wymieszać suche i mokre składniki, następnie je połączyć. Potem dodać starte jabłko i gruszkę. Masę przełożyć do formy do muffinek, piec w 180 stopniach przez około 15 minut. Smacznego!

niedziela, 14 listopada 2010
Muffinki bananowe

Przepraszam za tak długą nieobecność. Postaram się co jakiś czas umieszczać przepisy, chociaż po wakacjach nie mam już tyle czasu na wypieki... Niedługo zbliżają się święta, oprócz tego po drodze są urodziny kilku osób z rodziny, więc na pewno słodkości nie zabraknie. Od ostatniego postu piekłam kilka rzeczy, ale nie umieszczałam tego na blogu. Oprócz tego smażyłam dużo pysznych placków, racuchów i naleśników, często wychodzących ze składników, które miałam pod ręką. Zastanawiam się czy takie rzeczy też umieszczać na blogu typu racuchy i naleśniki. To przecież też słodkości :)

W dzisiejszym wpisie umieszczam przepis na przepyszne muffinki bananowe. Mogę szczerze powiedzieć, że to chyba najlepsze jakie ostatnio mi wyszły i najsmaczniejsze. Bardzo wilgotne, czyli takie jakie lubię. Moje mocno urosły, dlatego uwielbiam piec babeczki i patrzeć jak z chwili na chwilę stają się coraz większe. Oprócz tego można z nich wyczarować wiele kombinacji smakowych. Następnym razem, gdy będę je robić, dodam do ciasta kawałki czekolady, bo banan i czekolada to ciekawe połączenie.

Składniki (mi wyszło 10 babeczek)*:

Mokre:

2 jajka

1/3 szklanki oleju

Suche:

150 g maki

60 g cukru

pół łyżeczki sody oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

PLUS: 2 średniej wielkości dojrzałe banany

*nałożyłam do foremki 3/4 wysokości, bo nie wiedziałam, że tak urosną, myślę, że do połowy też można napełnić foremkę

Miksujemy chwilę mokre składniki. Dodajemy cukier i mieszamy łyżką. W osobnej misce mieszamy resztę suchych produktów. Następnie łączymy mokre i suche składniki i mieszamy łyżką. Dwa banany rozgniatamy widelcem na miazgę, potem dodajemy je do masy i staramy się dość niedokładnie pomieszać. Nakładamy masę do formy na muffiny do 3/4 wysokości, jeśli chcemy mieć dość spore i wysokie muffiny. Można napełnić do połowy wysokości, ale polecam pierwszą opcję. Piec w 180 stopniach przez 15-20 min do tzn.suchego patyczka. Smacznego! :)

sobota, 25 września 2010
Własne muesli

Bardzo lubię rzeczy z ziarnami, płatkami. Gotowe muesli w sklepach ma zazwyczaj dużo cukru. Dlatego postanowiłam zrobić je sama. W sklepie kupiłam różne rodzaje płatków, otręby, rodzynki, wiórki kokosowe, ziarna słoneczniczka, pełna dowolność.

Składniki: (proponuję)

-płatki owsiane

-płatki pszenne

-płatki jęczmienne

-otręby (nie granulowane)

-rodzynki

-wiórki kokosowe

-orzechy

-suszone owoce

itd...

+duży słoik

Wsypujemy wybrane składniki do słoika, zamykamy go i potrząsamy nim tak długo aż wymieszają się wszystkie składniki. Taką mieszankę możemy dodawać do jogurtów, mleka czy wypieków (np. babeczek ;).

sobota, 18 września 2010
Muffinki z jabłkami i cynamonem

Jabłko i cynamon to jedno z moich ulubionych połączeń. W wersji muffinkowej wyszły przepyszne! Niech spróbują koniecznie wszyscy fani tego połączenia.

Składniki: (na 6 dużych lub 12 mniejszych babeczek)

150g mąki

50g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki cynamonu

2 jajka

3 łyżki oleju

2 średnie jabłka

Jajka i olej chwilę miksować. Dodać mąkę, cukier, cynamon i parę sekund zmiksować. Następnie dodać starte jabłka i wymieszać łyżką. Nakładać 3/4 wysokości masy do otworów na muffinki w blasze lub papilotek, piec 20 min w 175-180 stopniach. Smacznego!

Przepis dodaję do akcji ,,Sezon na jabłka'' :)

 
1 , 2 , 3